Quan ens parlen de depuració hepàtica o de depurar el fetge, en què pensem? En eliminar l’excés de líquids? En les ampolles d’”Alcachofa”? En drenar-nos? En eliminar tòxics del nostre cos?
Doncs bé, definirem una mica les funcions del fetge i com millorar el seu funcionament i quins productes ens poden ajudar.
El fetge és l’òrgan encarregat d’eliminar els tòxics del nostre organisme; tant els que produïm per nosaltres mateixos (al respirar, material de rebuig de les cèl·lules, etc.) com els tòxics externs (provinents del menjar, la pol·lució, l’alcohol, etc.).
Aquest òrgan també és el filtre que ens depura tota la sang del cos, i també s’encarrega del metabolisme dels sucres (carbohidrats), les proteïnes, els greixos, els minerals, les vitamines i les hormones. Té la funció de formar el colesterol que està present en totes les cèl·lules (recordem que no sempre és dolent) i també de sintetitzar, emmagatzemar i mobilitzar el glucogen (reserves de sucre del cos). I per últim, i no menys important, facilita l’eliminació correcta de l’alcohol i els medicaments.
I per què ara hem de depurar el fetge? És una moda o ho hauríem d’haver fet des de sempre?
Si mirem enrere en el temps, ancestralment l’espècie humana vivia en sintonia amb la naturalesa i el seu cos seguia el ritme que marcaven les necessitats fisiològiques d’energia i menjar. Però des del segle XX hi ha hagut una aparició exponencial de nous xenotòpics derivats del desenvolupament industrial, estils de vida més sedentaris, l’aparició de menjars processats i una nova manera de viure en general, han fet que el nostre fetge i els sistemes d’eliminació del nostre cos NO hagin pogut fer una adaptació evolutiva. Senzillament el nostre cos no és capaç de gestionar-ho.
Quan el fetge no funciona bé i el sobrecarreguem, quins símptomes podem notar?
- Cansament i fatiga més notori, com una astènia primaveral més intensa o quan ens costa adaptar-nos al canvi d’estació.
- Acné, psoriasis i dermatitis seborreica sense causes patològiques.
- Al·lèrgies més severes, rinitis i asma –ostres, cada any tinc l’al·lèrgia més intensa!-.
- Cefalees i migranyes.
- Hemorroides més freqüents i que duren més.
- Cel·lulitis i retenció de líquids.
- Depressió, insomni i irritabilitat.
- Mal alè i alteracions digestives com sensació de plenitud.
A qui li aniria especialment bé fer una depuració hepàtica?
- Persones amb sobrepès i obesitat, per la implicació del fetge en la gestió dels greixos.
- Persones amb nivells de colesterol i triglicèrids alts.
- Persones polimedicades o bé consumidors crònics de fàrmacs especialment hepatotòxics com el paracetamol.
- Persones que fan dietes hiperproteiques o riques en greixos.
- Persones que cada primavera pateixen al·lèrgies.
- Persones que habitualment pateixen de migranya.
- Persones que abusen de l’alcohol.
- Persones diagnosticades de fetge gras.
Quins complements naturals ens ajuden a fer una bona detoxificació?
Carxofa: la part més activa és la que està a les fulles, i no a les flors que és el que normalment mengem, per això en els productes preparats posarà extracte de Carxofa. Reforça la producció de bilis, doncs ajudarà a una digestió més eficaç i és depurativa i diürètica.
Dent de lleó (més conegut com Pixa llits): també amb propietats digestives com la Carxofa i per la bilis, doncs estan indicades per prendre després dels menjars.
Card marià: ens ajuda a detoxificar i regenerar el fetge, i augmenta la producció i secreció de bilis (millora la digestió).
Romaní: també ajuda a detoxificar, estimulant la bilis i els processos depuratius del fetge. És antiinflamatori i protector del fetge.
Cúrcuma: altament antioxidant, i ajuda al fetge perquè afavoreixi l’eliminació de les toxines estimulant la secreció de la bilis.
Totes aquestes plantes medicinals que hem anat anomenant, les podem trobar combinades en els productes de la línia Epakur del laboratori Aboca. Estan formulades en xarop, en càpsules o bé en tisanes, per tal de fer una depuració completa i adaptada a les necessitats de cada persona.
A més a més, aquest productes contenen complexes antioxidants molt potents com són els extractes liofilitzats de la Vinya i Rooibos, contrarestant els radicals lliures que el nostre propi cos genera.
I quan ens hem de detoxificar?
Recomanem fer una depuració hepàtica com a mínim dos vegades a l’any, preferentment en els canvis d’estació. Tot i que períodes com després de les festes de Nadal i després de les vacances també són bons moments per descarregar el fetge i depurar-lo.
Ja veiem doncs, la gran importància de cuidar-nos per dins i posar especial atenció en aquest òrgan silenciós tan vital i tan fonamental, que ens protegeix de tot el que cal expulsar de dins nostre i que pugui seguir funcionant al seu màxim rendiment.