Avui us volem parlar d’Algèmica, un nou concepte de farmàcia centrat en la salut integrativa de les persones. I qui millor per explicar-ho que la seva formadora, la Maria Cosp, a qui hem entrevistat per saber-ne més.
La Maria és la farmacèutica titular de la Farmàcia Maria Cosp de Berga, des de fa 22 anys. A més de ser la formadora d’Algèmica, també és part de l’equip encarregat de l’elaboració de fórmules i del desenvolupament creatiu d'aquest projecte.
Què és Algèmica i com sorgeix?
És una empresa que neix com a necessitat d’evolució del món de la farmàcia. L’equip d’Algèmica, que fa molts anys que ens formem en medicina alternativa i complementària, vam detectar que el concepte tradicional de medicina i de farmàcia no cobria totes les necessitats del pacient. Va ser llavors quan l’empresa va decidir posar en marxa un concepte més hol·lístic que pogués proporcionar alternatives a les demandes dels clients, sempre des d’una professionalització de les tècniques naturals, més enllà del boom de la medicina natural actual.
Quins són els fonaments d’Algèmica?
El nostre mètode és farmacèutic, de base científica, sustentat per tècniques com, per exemple, la bioquímica o les vies metabòliques, sempre basant-nos en estudis avalats i publicats.
Un dels pilars fonaments d'Algèmica és la formació científica als equips de les farmàcies de la xarxa, amb un pla formatiu inicial de 2 anys de duració. Al llarg d'aquestes formacions, que es fan cada 3-4 setmanes de forma presencial a les farmàcies, treballo els 3 eixos que conformen el mètode (neuroemocional, fisioestètic i estructural) per donar a conèixer com funciona el nostre organisme i els seus sistemes. Aquestes classes serveixen per a que els equips integrin perfectament la metodologia, i així puguin assessorar a les persones, recomanant-los la millor teràpia personalitzada amb els millors productes que hem desenvolupat.
Quins productes formen part del concepte Algèmica?
Pel que fa als productes tenim tres línies de treball, però no són independents sinó que estan relacionades entre si. En primer lloc un eix neuroemocional, lligat al sistema nerviós central. En segon lloc una línia de productes de l’esfera metabòlica: obesitat, dolor, fetge... I per últim la línia de productes fisioestètics, amb olis essencials, on els resultats es basen en que arriben a l'organisme i no només es queden a la barrera de la pell, per entendre’ns. El grau d’efectivitat és més alt que la cosmètica tradicional.
Què és el concepte de Salut Integrativa?
Per nosaltres les persones s’han de mirar des de la globalitat: com menja, com dorm, com es sent... No podem fixar-nos només en el símptoma o el problema, sinó buscar quin és el seu origen i com podem aportar solucions. Aquesta és la base del concepte Algèmica. El pacient ha d’estar informat. Si el pacient sap què li passa seguirà molt millor les indicacions del farmacèutic.
Quina diferència hi ha amb el concepte tradicional de farmàcia?
Per exemple, una farmàcia clàssica, davant d’un client que pateix migranya, li proporcionarà un antiinflamatori (un rol dispensatori). Però una migranya pot tenir diversos orígens, i des d’Algèmica volem descobrir quin són els factors causants d’aquest símptoma per poder tractar-lo i anar més enllà de simplement tapar un patologia. Sempre animem al pacient a fer un canvi proactiu a la seva vida per poder solucionar aquest origen que hem detectat, i tenir una millor qualitat de vida.
Qui forma part d’ALGÈMICA actualment?
Actualment som una xarxa de catorze farmàcies a Catalunya, que reivindiquem el nostre lloc terapèutic com a agents de salut. Volem promoure la importància que tenen les farmàcies a l’hora d’informar als usuaris sobre la seva salut.
Quins són els plans de futur d'ALGÈMICA?
Actualment ens centrem en la sostenibilitat del projecte i en mantenir la xarxa. A més, com que l’empresa és petita i la nostra metodologia es basa en la proximitat (amb formacions contínues in situ), no és una prioritat per nosaltres el fet d’expandir-nos. Això no vol dir que no vulguem créixer, però d’una forma sostenible on es mantingui la filosofia. És per això que, davant de farmàcies interessades en incorporar-se al projecte, sempre tenim en ment que comparteixin la nostra manera d’entendre la salut i el paper de la farmàcia.
Moltes gràcies per l’entrevista, Maria. Esperem veure’t aviat!
I si voleu saber més d’Algèmica podeu visitar el seu web o consultar-nos directament a la farmàcia. T’esperem!