Quina relació existeix entre el budell i les infeccions respiratòries? D’entrada podem pensar que no tenen relació, però avui us explicarem com estan de connectats i quin paper juga el nostre intestí per protegir-nos d’agents externs.
INTESTÍ I MUCOSA INTESTINAL
Com ja sabràs l’intestí forma part del tub digestiu, que va des de la boca fins a l’anus. I és a l’intestí on trobem unes cèl·lules anomenades enteròcits, encarregades d’absorbir nutrients, aigua i electròlits. Aquests enteròcits estan perfectament units entre ells mitjançant una mena de grapes anomenades unions estretes que fan que una mucosa intestinal sana sigui perfectament estanca i, a la vegada, selectivament permeable. Això significa que només deixen passar nutrients, aigua i vitamines, però bloqueja el pas de virus, aliments mal digerits, bacteris, etcètera.
Per sota d’aquesta mucosa existeixen tota un xarxa de vasos i ganglis coneguts com a sistema limfàtic, a través del qual viatgen les cèl·lules del sistema immunitari, així com també les substàncies inflamatòries. Així doncs totes les mucoses del nostre organisme estan comunicades pel sistema limfàtic: la mucosa intestinal, la mucosa de la pell, la mucosa genitourinària i la mucosa respiratòria. Totes elles conformen el que s’anomena sistema comú de mucoses.
Les unions entre els enteròcits es poden veure afectades, arribant a trencar-se, per diferents factors com determinats tòxics, l’estrès, les pors, el pànic o les lectines (la més coneguda és la gliadina que conté el gluten). Quan es trenquen la mucosa, que abans era estanca, passa a ser una mucosa permeable que deixa passar substàncies nocives (endotoxines) a l’organisme. Aquest fenomen s’anomena hiperpermeabilitat intestinal.
De totes les mucoses, la mucosa intestinal és la que acumula el 70-80% del sistema immunitari. És per això que qualsevol problema intestinal, com la hiperpermeabilitat, pot comprometre la totalitat de les altres mucoses. Dit d’una altre forma: si tenim el budell malament, el sistema immunitari estarà permanentment treballant i estressat, intentant parar els patògens que hi penetren. I la principal conseqüència és que les nostres defenses no podran dedicar-se a “vigilar” les altres mucoses com, per exemple, la barrera de la pell o, més important encara en aquesta pandèmia de covid-19, la barrera respiratòria.
MICROBIOTA
Tota aquesta mucosa està entapissada per la microbiota, que té moltes funcions per al nostre organisme. A continuació veurem les funcions de la microbiota, i com és de vital perquè el nostre sistema immunitari funcioni correctament:
- Funcions metabòliques en la digestió d’aliments i de fermentació
- Funció protectora: ens protegeix de l’entrada de microorganismes
- Funció modulant del sistema immunitari i producció d’anticossos naturals
En definitiva: gaudir d’una microbiota en bon estat implicarà tenir un sistema immunitari en equilibri i preparat per reaccionar davant de qualsevol infecció.
CONSELLS INTEGRATIUS
Des d’Isern Farmàcia volem donar-vos alguns consells integratius per quan arribi el desconfinament i la carrega viral no ens afecti, o ens afecti mínimament. Volem que el nostre sistema immune sigui capaç de resoldre la situació d’una manera ràpida i efectiva perquè es troba en plena forma.
1- Alimentar-nos molt bé: consumint aliments veritables com fruites, verdures, carn ecològica, ous, peix blau (ric en omegues que ens ajudarà a disminuir la inflamació), etc. Oblida’t dels aliments processats, sucres, làctics, alcohol i gluten.
2- Fer exercici físic: per disminuir l’estrès, eliminar tòxics i fer que augmenti la producció dels limfòcits B.
3- Beure aigua: al llarg del dia s’aconsella beure 2 litres d’aigua (8 gots). Necessitem estar ben hidratats perquè totes les reaccions del nostre organisme funcionin perfectament.
4- Disminuir el cortisol: aquesta hormona és genera en situacions d’estrès, pànic i por, i afecta negativament a l’organisme perquè actua sobre el sistema immunitari, creant més inflamació que, alhora, genera més cortisol i, en conseqüència, es produeix més hiperpermeabilitat intestinal. Hem de trencar aquest bucle infinit tractant de descansar i dormir bé, relaxar-nos i fer meditació.
5- Detoxificar-nos: mantenir tots els nostres emuntoris (fetge, ronyó, pell) en perfecte estat perquè puguin fer la seva funció depurativa, especialment davant d’una infecció.
6- Treballar molt el budell: perquè, com hem vist, és el centre de la immunitat.
PRODUCTES RECOMANATS
- N19 ALGĒMICA: per controlar el cortisol.
- S04 MELATONINCA ALGĒMICA: per tal de descansar millor, tenir una bona qualitat de la son i gaudir d’un son reparador.
- P65 ALGĒMICA: aquest magnífic producte ens aporta tres components fonamentals:
· Cúrcuma antiinflamatòria: que ens anirà genial per disminuir la inflamació sistèmica.
· Glutamina: aminoàcid que, en aquest cas, ens ajudarà a reparar la mucosa intestinal. També ens ajudarà a nivell cerebral perquè fabrica GABA, un neurotransmissor d’acció relaxant, que disminueix el cortisol.
· Magnesi: cofactor importantíssim dins l’organisme, i que està implicat en més de 400 reaccions metabòliques.
PROBIÒTICS de qualitat: per tenir una bona microbiota i que així el sistema immunitari estigui bé.
En conclusió: volem que recordeu la importància de que el nostre budell estigui en òptimes condicions, així com la seva microbiota, per tal que el sistema immunitari estigui reforçat i a punt per poder fer front a qualsevol infecció. Si vols un tractament personalitzat demana’ns consell!