¿Què és la microbiota vaginal?
Està formada d’un 90% de bactèries làctiques (Lactobacillus) que colonitzen la vagina a la pubertat. A part, també podem trobar-hi d’altres bactèries com Gardnerella vaginalis, Atopobium vaginalis i Prevotella spp, i fongs com Candida albicans, que si proliferen massa poden provocar infeccions. En vam parlar en aquest post fa uns mesos.
Microbiota vaginal -
¿Quin paper tenen els lactobacils?
Tenen dos funcions molt específiques:
- Estimulen el sistema immunitari local i formen bio-pel·lícules que creen autèntics escuts protectors a la paret de la vagina.
- Transformen el glucogen segregat per les cèl·lules de la mucosa genital en àcid làctic i, d’aquesta manera, creen un medi àcid necessari per mantenir el pH vaginal.
Cada dona té diversos tipus de lactobacilus que evolucionen durant el seu cicle i de la seva vida en funció de les variacions hormonals, del entorn, de la higiene íntima, de la vida sexual, etc.
Per exemple, en el cas d'una disbiosis, un desequilibri microbià de la microbiota, una aportació correcte de bactèries bones mitjançant la presa de probiòtics de qualitat ens permetria actuar favorablement sobre la microbiota vaginal. La nostra recomanació: Lactibiane Cnd 10M de Pileje.
Els lactobacils depenen totalment de la impregnació estrogènica, és a dir, de la secreció d’estrògens, les hormones sexuals femenines produïdes principalment pels ovaris. Per això la microbiota vaginal de la dona evoluciona durant la seva existència en funció del seu estat hormonal.
ETAPES HORMONALS DE LA DONA
PUBERTAT es crea la flora vaginal. Els estrògens augmenten la mucosa de la vagina i permeten la fabricació de glucogen. Els lactobacils del recte són atrets i colonitzen aquest nou medi favorable.
DURANT LA MENSTRUACIÓ el pH alcalí de la sang fa augmentar el pH vaginal. Els lactobacils minven i deixen pas a altres agents patògens.
DURANT L’EMBARÀS la dona embarassada produeix més hormones (HCG, estrògens, progesterona, oxitocina), i tot això dóna pas a un augment dels lactobacils. Quant més augmenta la producció d’estrògens, més glucogen alliberen les cèl·lules vaginals, que són font d’energia pels Lactobacilus, però malauradament també per la Candida. Per això les dones embarassades són més propenses a les infeccions per fongs (micosis).
A LA MENOPAUSA s’observa una disminució progressiva dels estrògens i, en conseqüència, dels lactobacils. És molt variable d’una dona a una altra.
En funció d’aquestes variacions hormonals, però també de l’estil de vida (consum de tabac, medicaments, antibiòtics, estrès, sabons d’higiene íntima inadequats...), es pot desencadenar una disbiosis i provocar infeccions vaginals, com una micosis, una vaginosis o una cistitis.
Per això és fonamental utilitzar una correcta higiene íntima en funció de l’estat hormonal de la dona, així com de l’estacionalitat de l’any. Per exemple, ara a l’estiu estem més exposades a infeccions vaginals degut a les piscines, a la platja i a portar banyadors humits, entre d’altres factors.
Què podem fer per prevenir? Des d’Isern Farmàcia us recomanem la Mousse CLX de Clorhexidina de CumLaude Lab:
Un fantàstic producte, molt versàtil i pràctic, en forma de mousse suau, molt delicada per la pell, amb propietats antifúngiques i bactericides gràcies a la concentració de clorhexidina al 0,1%.
Es pot utilitzar en els següents casos:
· Després del part, quan hi ha hagut una episiotomia
· Després de les relacions sexuals
· Durant la regla
· Per netejar la copa menstrual
· També el podríem utilitzar com a sabó antisèptic per les mans, perquè és un gran desinfectant
Protegeix i equilibra la teva microbiota vaginal, és la millor defensa per la teva zona més íntima!
Si necessites consell personalitzat visita'ns a la farmàcia i t'ajudarem.