No, no tots els solars són iguals! Per això és molt important saber quina és la utilitat que li donarem, a quin tipus de pell l’aplicarem i, el que és més important, quins tipus de filtres i actius necessitem per estar ben protegits.
I és que el món dels fotoprotectors no ens l’acabem… Cada vegada hi ha més productes entre els que escollir, i pot arribar a ser força complicat triar correctament. Deixa'ns que t'ajudem amb alguns consells, i recorda que sempre pots consultar-nos a la farmàcia!
Passos per escollir bé el teu protector solar
1) Tria un solar de qualitat en funció d'aquests tres punts molt importants:
- Que el laboratori garanteixi la fotoestabilitat de la fórmula, o sigui que aquell producte solar mantingui la seva efectivitat a altes temperatures o en condicions extremes.
- Que els filtres que conté estiguin autoritzats per la Unió Europea.
- Que aquests filtres estiguin reforçats per altres actius com antioxidants i/o estimulants del sistema immunitari, per tal de combatre els efectes dels UVB sobre la barrera immunològica de la dermis
2) Esbrina quin és el teu fototip:
Ets de pell i ulls clars, o més aviat tens una pell molt resistent a la cremada i que es bronzeja fàcilment? Aquest detall determinarà el SPF (Solar Protection Factor) del solar. Si ets de fototip 1 o 2, la nostra recomanació és que facis servir una protecció molt alta, combinada amb protecció per via oral (i el mateix per pells amb alguna patologia). I en tots els casos és important que ens reapliquem el solar ben sovint (cada 2 hores) perquè ens l'anem treient sense voler amb les mans, la roba o l'aigua.
Aquí et compartim una fantàstica infografia de BOTICONSEJOS amb els diferents fototips:
3) Per qui és la crema solar?
No és el mateix la pell d'un infant que la d'un adult, per exemple. En el cas dels nens hem d'utilitzar protectors específics pels més menuts, com aquest d'ISDIN Pediatrics.
4) Com és la teva pell?
Tens pell atòpica, per exemple? Pateixis psoriasis? Tens taques o cicatrius? La teva pell és seca, mixta, grassa...? Si la teva pell té cap patologia o singularitat ho haurem de tenir en compte per escollir el solar més adient. A Isern Farmàcia treballem amb dos laboratoris dermatològics especialistes en pell sensible, Avène i Heliocare, i tots els seus solars estan indicats per les pells més delicades.
5) A quina zona del cos aplicaràs el solar?
Al cos, a la cara, als llavis, al cabell... Cada zona té les seves necessitats i a Isern Farmàcia trobaràs solució per qualsevol part del cos. Si l'has d'aplicar a la cara hauràs d’escollir unes textures o unes altres. Si, per exemple, busques un solar facial d'alta protecció amb color, et donem dos opcions: per pells mixtes tens el fluid amb color d'Avène; i per pells seques tens la crema amb color d'Avène, ambdues amb SPF50+.
6) Quan faràs servir el protector? Per anar a fer senderisme a la muntanya, per passejar per la ciutat, o per anar a la platja o a la piscina? Els formats dels envasos t’ajudaran a adaptar-te a cada situació. Una de les línies de solars que més recomanem a Isern Farmàcia és la 360º d'HELIOCARE, apta per a tots els tipus de pells, fins i tot les més sensibles, i amb una gran varietat de formats i textures:
I ara parlem de filtres solars
Què són? Els filtres solars són unes substàncies que hi ha dins dels fotoprotectors que tenen la capacitat de fer rebotar, dispersar o transformar les radiacions solars UVB que són perjudicials per la pell. Hi ha de tres tipus:
- Els filtres físics, o minerals, són els ideals per les pells immadures dels nadons (a partir de 6 mesos) o per les pells intolerants o amb alguna patologia.
- Els filtres químics són els que més es fan servir, ja que són aptes per qualsevol tipus de pell que no estigui en alguna de les situacions esmentades al punt anterior.
- Els filtres organominerals són una barreja dels físics i químics.
Recordem, un cop més, que també és molt important que el nostre solar contingui, a banda de filtre solar de qualitat, altres altres actius per combatre els efectes nocius dels UVB: antioxidants i/o estimulants del sistema immunitari.
Llavors, quina és la millor fórmula, el millor filtre pel meu cas? Doncs això t’aconsellem que ho deixis en mans del teu farmacèutic de confiança, a qui hauràs de consultar de forma personalitzada.
La importància de reaplicar-se el solar
Els protectors solars no penetren a la pell, sinó que fan com una mena d'escut protector. I aquest escut perd capacitat de protecció al cap de 2 hores aproximadament. Per què? Doncs perquè suem, ens toquem la cara i el cos, ens freguem amb la tovallola, o ens mullem a la platja. Per això és tant important renovar la protecció solar amb freqüència. Ara pots trobar altres formats ideals per fer la reaplicació, com per exemple:
- En forma de pólvores per aplicar amb brotxa, com aquesta d'ISDIN:
- O bé en forma de brumes per vaporitzar còmodament, fins i tot sobre la pell mullada, com és el cas del Invisible Spray Heliocare 360º amb Fernblockn®+:
I PER DESPRÉS DEL SOL?
També és vital tenir cura de la pell després de l'exposició solar. Per què? Perquè la nostra pell necessita hidratació, agents calmants i desensibilitzants, i efecte antiinflamatori. Si vols saber més te'n parlem a aquest article del bloc, no t'ho perdis!
Recorda: no te la juguis i tria el producte ideal per les teves necessitats. A Isern Farmàcia t'assessorem!