Isern Farmàcia

PELL ATÒPICA

El teu petit té la pell molt sensible? Li apareixen vermellors a les zones de plecs ( darrera el genoll, colzes, sota barbeta i coll...) i fins i tot a vegades se li posa molt irritat? Es rasca tant que arriba a fer-se una lesió? 

 
Benvinguts al món de la Dermatitis Atòpica!!


La DA és una malaltia de la pell d'alguns bebés i nens. És una malaltia inflamatòria, és a dir, les cèl·lules de la pell són molt reactives i s'inflamen desmesuradament. Això dóna lloc a les vermellors i eczemes característics d'aquesta malaltia i molta, molta picor!! 

Però a més a més els hi falta el mantell hidrolipídic que tenim tots i que ens protegeix, és la capa de grasseta que no veiem a ull nú però que hi és i que ens fa d'escut protector
 
Les cèl.lules de la pell no estan ben cohesionades, al faltar el mantell hidrolipídic, i per tant entre elles hi ha una bona via d'entrada d'al·lergens i quan entren ens trobem amb un Sistema Immunitari deficient, incapaç de combatre aquests al·lergens i causa una reacció desmesuada de defensa de les cèl·lules provocant una inflamació excessiva. 
 
Pell sense escut de defensa..., amb el Sist. Immunitari deficitari... hiper-reactiva,... 

Com és la pell d'aquests nens? 


1. És una pell més seca, l'aigua s'escapa entre les cèl·lules 
2. Pell molt sensible que s'irrita amb facilitat 
3. Pell reactiva, amb canvis de temperatura, per exemple, reacciona i envermelleix 
4. Pica molt i el nen no pot controlar el fet de no rascar-se fins al punt que es provoca lesions de rascat a la pell. 
5. Té més risc de sobreinfecció 


Aquesta malaltia és crònica i sovint va associada a altres tipus d'al·lèrgies com les alimentàries, i també altres malalties com asma o febre del fenc, és el conegut com a Tríada Atòpica. 


Què podem fer nosaltres?

Mimar molt aquesta pell, tenir-la en el millor estat possible per tal d'aconseguir uns brots més espaiats i menys duradors ja que evitar-los no podrem, doncs són la manifestació d'aquesta malaltia.  
 
Us ensenyem a mimar-la


Higiene i hidratació, com serà l'hora del bany? 


1. Farem banys curts o dutxes ràpides i a temperatura 35º-37º, aquestes pells no són amants de l'aigua en excés ni calenta, és ressequen massa i s'irriten. 
 
2. Utilitzarem gels de bany sobreengrassants, que aportin aquest greix que els hi falta, i que siguin lliures de qualsevol agent que pogués irritar, com és el sabó, per  exemple, és a dir hauran de ser Syndets i sense parabens, ni conservants, ni perfums ni res que pugui causar irritació. 

3. No farem servir esponges, amb la mà i fregant suaument, per evitar rascar-les en excés. 
 
4. A l'hora de sortir de la dutxa i assecar-los, farem servir una tovallola suau i assecarem fent tocs, no fregant. 
 
5. Moment d'hidratar la pell, farem servir locions o cremes hidratants, que hidratin molt però també que aportin el greix que els hi falta. Acostumen a ser molt emolients i quan els nens es van fent més grans ja no els agrada tant posar-se la crema. Hem d'ensenyar-los la importància de una bona hidratació per a la seva pell i que així siguin més tolerants a l'hora d’hidratar-los. 
 
6. Si hi ha zones molt irritades, podem aplicar les cremes intensives per tractar estadis inicials del brot. Molt important, han de ser sense Urea, la Urea és molt hidratant però pica moltíssim si hi ha ferida, està desaconsellada per una pell atòpica. 
 
7. Si hi ha molt brot i lesió, llavors els tractaments d’hidratació que fem normalment no són suficients i el pediatra ens recomanarà un corticoide o una crema immunomoduladora per contenir i reduïr el brot. Inclús es podria haver de donar antibiòtic per tractar la sobre infecció de la pell. 


Altres factors per mimar la pell indirectament 
 
1. Farem servir roba de cotó i transpirable 
2. Rentar la roba amb sabó de roba suau i sense suavitzant 
3. No posarem colònia directament a la pell o el cap del nen, sempre a la roba. 
4. Controlar les ungles del petit i tallar-les arràn per evitar que es facin més mal quan es rasquen.                                                                                                                             5. NO oblidar el protector solar, addient també per pell atòpica, tot l'any, sobretot en dies de sol, encara que no sigui estiu.                                                                             6. Vigilar si fan esport i suen, quan ja són una mica més grans, i eliminar la suor tant ràpid com puguem. Si fan esport d'aigua, a la farmàcia tenim el què s'anomenen cremes barrera, s'apliquen a les zones de plecs i zones més reactives, per fer una pel·lícula protectora resistent a l'aigua que permeti que el nen pugui estar més estona a l'aigua minimitzant la reacció. Va molt bé també per piscines tractades amb clor, ja que el clor és un agent irritant molt fort.                   

Aquesta malaltia és crònica, és a dir sempre seran atòpics, pot ser que en l'adolescència els hi remetin els símptomes però fins llavors, hem de ser molt curosos amb la pell d'aquests nens, estar molt a sobre d'una correcte higiene i hidratació. També pot ser que les zones afectades siguin altres, en adults acostuma a haver-hi èczema al cap i a les mans.  
 
Penseu que una pell atòpica necessita molts dies per recuperar-se i estar relativament bé però només fa falta un dia de bany excessiu per reaccionar i presentar la pitjor cara de l'atòpia!! 
 
A la farmàcia estem a la vostra disposició per ajudar-vos i aconsellar-vos sobre la pell atòpica, veniu a preguntar-nos, o pregunteu-nos a info@isernfarmacia.com o a través del servei de Whatsapp 615222547

moltes gràcies