Segons dades de la Junta de Castella i Lleó la prevalença de la fibromiàlgia que es calcula a la població espanyola és del 2’7%, dels quals un 4’2% afecta a dones i un 0’2% a homes. Actualment encara no existeixen ni proves macroscòpiques o microscòpiques específiques que les caracteritzen.
Tant la fatiga crònica (FC) com la fibromiàlgia (FM) són malalties multifuncionals amb presència de disfuncions neuroendocrines i s’han redefinit com a part de les síndromes sensitives disfuncionals (SDD).
La fibromiàlgia cursa amb dolor musculoesquelètic generalitzat i sensació dolorosa a la pressió en uns punts específics (anomenats punts dolorosos).
La fatiga crònica, o encefalomielitis miàlgia, es defineix com a astènia superior a 6 mesos de durada que redueix més del 50% la capacitat de realitzar les tasques habituals. Es pot relacionar amb causes infeccioses, alteracions immunitàries, endocrines, psíquiques i/o comportamentals.
CONTEXT I BIOQUÍMICA
Quins són els possibles desencadenants? Doncs s’estudien, entre d’altres, els següents:
- Predisposició genètica
- Estrès psicològic
- Desordres del son i estil de vida (depressió, ansietat, traumes, obesitat, inactivitat)
- Infeccions prèvies o malalties autoimmunes
- Cirurgies prèvies (discopaties, histerectomia) o tumors
- Accidents de trànsit
Aquests desencadenants activaran un seguit de processos bioquímics a l’organisme, com ara:
1- INFLAMACIÓ: alliberament de citoquines
2- ESTRÈS OXIDATIU: presència de radicals lliures
3- DISFUNCIÓ MITOCONDRIAL: que comportarà una disminució energètica
El desordre neuroemocional provocarà canvis al Sistema Nerviós Central (SNC) a nivell molecular, químic i funcional, provocant una amplificació i generalització del dolor, així com una intensificació d’altres sensacions. Hi ha una hiperemocionabilitat de les neurones com a conseqüència als noci-estímuls perifèrics, de manera que es genera una resposta:
- Exagerada o hiperalgèsica
- De durada superior o persistent
- A un estímul no-nociceptiu (tocar suau, fregar...) Això s’anomena alodinia
Aquest bombardeig sensorial provoca una informació errada o distorsionada a les estructures supraespinals, de manera que l’estímul s’interpreta amb diferent modulació perceptiva, cognitiva i afectiva.
ALTERACIÓNS NEUROENDOCRINES
Com mencionàvem al principi, la FM i la FC presenten disfuncions neuroendocrines. A continuació veurem quines són aquestes alteracions:
CORTISOL
El cortisol és, de forma planera, l’hormona encarregada de la gestió de l’estrès. Diversos estudis han demostrat una producció afeblida de cortisol matinal juntament amb elevacions sèriques durant la tarda.
La presència d’estrès cronificat donarà lloc a una hiperactivitat a l’eix adrenal. Però l’estimulació continuada d’aquest eix causarà, a llarg termini, el seu esgotament i en conseqüència, un augment de la inflamació i l’activació crònica del sistema immune.
SEROTONINA/ MELATONINA
Els baixos nivells de triptòfan i serotonina causen una síntesis menor de melatonina, l’hormona que intervé al cicle de la son. Aquest descans ens influirà a la son, a la fatiga diürna i a l’alteració en la percepció del dolor.
En pacients amb FM s’ha determinat l’existència d’un ritme alfa-beta (somni interromput i no reparador) a l’etapa 4 de la son, i pot afavorir la inestabilitat anímica i el deteriorament muscular.
MICROBIOTA INTESTINAL
Hi ha certs bacteris intestinals que tenen la capacitat de degradar el glutamat GBA molècula que actua com a inhibidor del dolor.
Estudis recents apunten a una relació entre aquestes patologies i una alteració al microbioma intestinal: en pacients amb FM i SFC s’ha trobat una reducció d’aquests bacteris.
Un percentatge elevat de pacients amb SFC presenten síndrome del intestí irritable associat a la seva malaltia. Així doncs és freqüent la disbiosi intestinal i el canvi de producció d’energia, neurotransmissors i vitamines.
FACTORS QUE INTERVENEN AL CONTROL DE LA FM I EL SFC
És absolutament imprescindible una alimentació rica en fruites, verdures, proteïnes i greix de qualitat. Si vols saber més sobre Salut Digestiva i SDD pots consultar aquest article d’ Algēmica.
També és necessari mantenir una activitat física regular, un correcte equilibri intestinal, gestionar els nivells d’estrès i tenir una son de qualitat. Per tant, una bona recomanació per pacients amb FM i FC és la pràctica d’oci saludable, com per exemple fer ioga, pilates, tai chi, qi gong o estar en contacte amb la natura. També recomanem el tractament cognitiu-conductual, per tal d’enfocar la malaltia des de l’optimisme; tractar de pensar en les solucions, no només en el problema de salut que patim. No és fàcil, però són mesures que es poden posar en pràctica.
Si pateixes FM o FC a Isern Farmàcia et podem ajudar a millorar la teva qualitat de vida. Acosta’t a la farmàcia i t’explicarem més sobre aquesta campanya de salut!