Com segurament ja sabràs la vitamina D és la responsable de que els nostres óssos puguin absorbir el calci que necessiten per estar forts. Però aquesta vitamina té altres funcions, i avui us parlarem d'una ben important: la seva funció dins del reforçament del nostre sistema immunològic per protegir-nos vers patògens externs.
Quina relació hi ha entre la vitamina D i el sistema immunitari?
Diversos estudis han establert que la vitamina D és imprescindible en el que es coneix per immunitat innata, ja que afavoreix que s'activin les nostres cèl·lules responsables de lluitar contra agents externs, conegudes com a macròfags. Sense aquesta vitamina les cèl·lules "lluitadores" romandran "adormides" quan aparegui un perill (un virus o un bacteri, per exemple). Però gràcies a la vitamina D els macròfags són capaços d'atacar mitjançant la fagocitosis, que és quan s'engloben i es destrueixen els microorganismes detectats com una amenaça.
Com ens arriba la vitamina D a l'organisme? Existeixen dues vies:
1) PER VIA ENDÒGENA
El nostre cos produeix vitamina D de forma natural al exposar-nos al sol. Quan prenem el sol, i ens arriben els rajos UVA, un component de la nostra pell derivat del colesterol, el 7-dehidrocolesterol, es converteix en colecalciferol, que és la vitamina D. És important que l'exposició solar sigui a les hores pròximes al migdia i sense protecció solar, però malauradament també són les hores de més risc per a la teva pell. Per això no podem exposar-nos massa i posar en perill la nostra pell.
2) PER VIA EXÒGENA
L'alimentació és l'altre font de vitamina D pel nostre organisme. En casos de carència de vitamina D (com ara, amb el confinament per COVID-19) alguns metges recomanen incorporar a la dieta aliments rics en vitamina D com peix blau, làctics, ous i xampinyons, entre d altres.
La població espanyola té mancança de vitamina D
Pot resultar irònic que un país com el nostre, amb una dieta mediterrània equilibrada, i tantes hores de sol a l'any, pateixi de manca de vitamina D, especialment entre la tercera edat. Per això és recomanable fer una suplementació de vitamina D, sempre controlada pel teu metge o farmacèutic, que ens permeti arribar als nivells òptics en sang en alguns dels casos que veurem a continuació.
Qui hauria de prendre suplementació de vitamina D?
- Persones grans (la majoria amb dèficit)
- Persones de residències d'avis i els seus cuidadors
- Persones confinades o en clausura (convents, per exemple)
- Persones amb dèficit crònic
Com es prèn la suplementació de vitamina D?
Hi ha diferents formes de prendre la vitamina D, i a la farmàcia disposem de diversos preparats. Un dels que més recomanem és el D3 BIANE dels laboratoris Pileje.
Passa per la farmàcia i estudiarem el teu cas per poder valorar veure quin és el millor tractament per tu!